Η μυζήθρα ΤΟΥΣΙΑΣ είναι ένα παραδοσιακό είδος τυριού με διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή τυρόγαλο με προσθήκη γάλακτος. Η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή που έχει το μανούρι, συνήθως υφάλμυρη (υπάρχουν όμως και γλυκές ποικιλίες). Συνήθως, για να πήξει το μείγμα μπαίνει μέσα σε ένα ειδικό πανί (τσαντίλα) που κρεμιέται από ψηλό σημείο από τις τέσσερις άκρες του. Έτσι συνήθως τα κεφάλια μυζήθρας έχουν ένα απιοειδές σχήμα. Οι δύο κύριες μορφές της είναι η χλωρή (μαλακιά) και η σκληρή. Η σκληρή μυζήθρα συνήθως είναι πολύ αλμυρή, τρίβεται με ειδικές συσκευές (τρίφτης) και πασπαλίζεται στα μακαρόνια. Έχει ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά.
Μέγιστο ποσοστό υγρασίας 70%
Ελάχιστο ποσοστό λίπους επί ξηρού βάρους 50%